Jesteś tutaj: Home » Forum » Klub SOS PZMOT » 80 proc. wyższa cena programu przy kontynuacji!!!
Temat: 80 proc. wyższa cena programu przy kontynuacji!!!
«wróć do listy
|
kobson
2010-05-18 19:51
|
80 proc. wyższa cena programu przy kontynuacji!!!
Witam,
z dużą nadzieją wstępowałem rok temu do Klubu SOS PZMot i wykupywałem Program Pomocy.
Mimo tego, że cena Programu była ok 40 proc. wyższa niż ubezpieczenie assistance proponowane do ubezpieczenia komunikacyjnego mojego auta (ok. 120 zł), traktowałem go jako ciekawą alternatywę dla usług assistance, proponowanych przez towarzystwa ubezpieczeń.
Podczas jego trwania korzystałem z pomocy holownika i przyznam, że byłem bardzo zadowolony.
Ale ponieważ zbliża się koniec mojego rocznego członkostwa i Programu z ciekawości sprawdziłem aktualną cenę Programu... i tu WIEEEELKIE ROZCZAROWANIE... aktualna składka (uwzględniejąca Członkostwo)wzrosła o 80 proc.!!! Ze 167zł (132zł + 35 zł Członkostwo) do 300 zł (260,25 zł + 40 zł Członkostwo). Oczywiście z uwzględnieniem takiego samego zakresu (prawie maksymalny).
Porównując różnicę dzisiaj między składkami za assistance ubezpieczeniowe (cena bez zmian - ok. 120 zł.) a Programem SOS PZMot (300,25 zł) wychodzi 250 proc. droższe!
Na taką różnicę w tym roku z pewnością się nie zdecyduję - mimo, że działanie Programu oceniam bardzo dobrze, ale stosunek jakości do ceny już nie jest taki przekonywający.
Różnica w cenie z pewnością nie wynika z faktu, że korzystałem z pomocy holownika, ponieważ cena była liczona bez logowania się do Serwisu Internetowego.
Drodzy Klubowicze!!
Sprawdźcie proszę dzisiejsze ceny swoich programów! Czy tylko u mnie cena tak drastycznie wzrosła? Jestem Członkiem Klubu od lipca 2009 roku... i będę nim chyba tylko przez jeden rok...
Może sami Włodarze Programu wyjaśnią tak drastyczną podwyżkę? Częściowo domyślam się odpowiedzi (trudne warunki tej zimy, coraz większe koszty wynagrodzeń dla holowników, droższe paliwo itd.), ale czy to tłumaczy podwyżkę - w moim przypadku 80 proc.????
Proszę o Wasze opinie.
|
|
|
administrator
2010-05-19 08:49
|
Odp: 80 PROC. WYŻSZA CENA PROGRAMU PRZY KONTYNUACJI!!!
Włodarz Programu wyjaśnia: Tak duży wzrost dotyczy wyłącznie programów o maksymalnym zakresie. W szczególności chodzi o opcję holowania do domu. Jest to usługa bardzo szeroko wykorzystywana, co oczywiście ma przełożenie na koszty. Cóż, popyt rośnie, cena też. Obecnie opcję tę wybierają, jak sądzimy, osoby w pełni przekonane, że jest im potrzebna, a nie wszyscy jak leci. Co do porównania z cenami assistance ubezpieczycleli, jest Pan, Drogi Kolego, w błędzie. Żaden z nich nie oferuje możliwości holowania do domu. Mało który przywiezie samochód z zagranicy. Żaden nie pozwala na związanie ubezpieczenia z osobą zamiast z pojazdem. Mało który pozwala na wykupienie assistance bez podstawowych ubezpieczeń OC i/lub AC.
|
|
|
kobson
2010-05-19 15:53
|
Ok, rok temu miałem taki sam zakres, tj. z holowaniem do domu, a łączna cena była 167 zł a nie 300,25 zł.
Co do zakresu to owszem - Program daje możliwość rozszerzenia o holowanie do domu, ale do tej pory kosztowało to łącznie 167 zł a nie 300,25 zł!!!
Zaskoczyła mnie szczerość, z jaką wyjaśnia się powód podwyżki "popyt rośnie, cena też". Spodziewałem się bardziej zawoalowanej odpowiedzi.
Cieszę się, bo może jak popyt spadnie to może cena też do lipca spadnie.
Powodem polemiki jest WZROST ceny za ten sam zakres, a nie porównywanie ceny do zakresu, assistance, ale skoro już wątek został zapoczątkowany, chętnie się ustosunkuję.
Co do cen: roczny Program PZMot bez holowania do domu, na Polskę i zagranicę, kosztuje 139zł, analogiczne ubezpieczenie assistance, np. w BENEFIA TU SA VIG (notabene ta sama grupa kapitałowa co PZM TU SA VIG - Vienna Insurance Group) kosztuje 120 zł (bez konieczności zakupu polisy) lub 94 zł (np. do polisy OC lub AC) i nie ma ograniczenia wiekowego pojazdu! Usługi są realizowane przez firmę Europ Assistance.
Piszę o tym tylko dlatego, aby uświadomić, że jest alternatywa. Cena to oczywiście nie wszystko, ale od niej się zaczyna porównywanie ofert.
Generalnie, cena assistance oscyluje w granicach 120 zł.
|
|
|
administrator
2010-05-21 20:08
|
No to szczerości ciąg dalszy. Pomoc jakiej Panu udzieliliśmy w okresie rocznej polisy kosztowała prawie 1000 zł. Wobec 167 zł jakie Pan zapłacił. Jest Pan ponad 800 zł do przodu. Samochód który odmawia posłuszeństwa 5 razy w ciągu niecałego roku świadczy o beztrosce właściciela.
Jest Pan więc, uważam, osobą, których podwyżka składki dotyka w stosunkowo małym stopniu. A ta, jak Pan wyliczył wynosi niecałe 140 zł.
|
|
|
lukasz81
2010-05-24 12:36
|
ILE RAZY UBEZPIECZONY BĘDZIE MIAŁ AWARIE TO MA ZAPŁACONE I MU SIĘ NALEŻY!!!
WIĘC WYLICZANIE UBEZPIECZONEMU ŻE KORZYSTA TO KPINA!!
WIĘC W MYŚL ZASADY PŁACĘ I WYMAGAM!!
Natomiast jeśli chodzi o cenę, to jesli samochód będzie trzeba przywieźć na lawecie tylko 150km to i tak jest sie zarobionym na polisie.
koszt lawety to ok. 3,75zł/km
kalkulacja jest prosta.
Gorzej to wygląda jak ktoś wcale nie skorzysta wtedy jest w plecy.
Ja osobiście jeszcze nie miałem potrzeby korzystania, ale strzeżonego ...
Pozdrawiam
|
|
|
misio
2010-05-24 18:42
|
No tak, ma prawo, płaci i wymaga, racja.
Tylko tu nie chodzi chyba o to czy ma prawo korzystać, tylko dlaczego się akurat ten człowiek się czepia ceny, skoro na tym zarobił. Bo ja akurat też tego nie rozumiem, aczkolwiek spoko, admin, jak dobrze liczycie to nie zbankrutujecie.
|
|
|
kajko
2010-05-24 18:58
|
Odp: 80 proc. wyższa cena programu przy kontynuacji!!!
Admin chyba zmoderował tytuł wątku, zamieniając duże litery na normalne. Ale to akurat chyba dobrze, bo: kobson i lukasz81, w sieci obowiązuje netykieta, nie piszemy postów dużymi literami bo to się równa wrzask. Nikt nie lubi wrzasku.
|
|
|
kobson
2010-05-25 19:40
|
No cóż. Widzę, że Administrator z jakiś powodów aż się "zaczerwienił" (zmiana awatara: z prywatnego zdjęcia na czerwonoskórego idianina z plemienia bliżej nieokreślonego), co w żadnym razie nie było moją intencją.
Nie jest też moim zamiarem prowadzenie dyskusji jedynie z Adminem, lecz zainteresowanie poruszonym tematem Klubowiczów. W kwestiach merytorycznych - nie emocjonalnych - przydatna też będzie opinia Decydentów.
Tak jak pisałem na początku, wzrost ceny w moim przypadku wcale nie zależy od ilości interwencji assistance, za które z naszych składek zapłacił Ubezpieczyciel (PZM TU SA VIG). Z kalkulatora można przecież korzystać bez logowania i bez konieczności podawania ilości interwencji assistance.
Na ten ogólny wzrost ceny prawdopodobnie "zapracowali" również inni Klubowicze, ponieważ - zgodnie z powyższym - cena nie zależy od mojej indywidualnej historii Programu, lecz od wszystkich Klubowiczów globalnie. Może w przyszłości się to zmieni, ale na dzień 18-05-2010 roku (data rozpoczęcia wątku) nie jest brany pod uwagę indywidualny przebieg Programu!
Z dużą dozą pewności mogę stwierdzić, że Klubowicze, którzy nie korzystali z pomocy assistance również zapłacą więcej niż za pierwszym razem. O ile? Sprawdźcie sami.
Może Administrator - zamiast pozwalać sobie na prywatne opinie i ocenianie - ujawni przypadki, gdzie koszt udzielonej pomocy przekroczył 1000 zł, np. holowanie pojazdu z zza granicy, albo gdy ktoś nie korzystał z pomocy (pieniądze w kieszeni Ubezpieczyciela).
Proszę przy tym pamiętać dwóch rzeczach:
- umowa ma dwie strony, które mają zarówno swoje prawa, jak i obowiązki, więc proszę nie "wypominać" i pisać, że ktoś jest np. "ponad 800 zł do przodu";
- aby nie przekroczyć granic określonych w art. 18 Ustawy o Działalności Ubezpieczeniowej (dotyczy to także mojego przypadku!!!).
|
|
|
administrator
2010-05-26 09:57
|
Cóż, ja nie kwestionuję Pana prawa ani do korzystania z usług, ani do krytyki ceny. Ale, oczywiście, będę bronił prowadzonej polityki. Nie powiem jednak, że tego typu opinie nie wpływają na nasze decyzje. Po to jest forum. Wyraziłem tylko swoje zdziwienie Pana determinacją. Jeżeli odebrał Pan to osobiście to przepraszam. Indianin nic nie symbolizuje...
|
|
|
lukasz81
2010-05-31 05:51
|
Czasami trzeba pokrzyczeć.
Na pewno ubezpieczyciel ma czysty pieniądz z klubowiczów, którzy nie korzystają z pomocy.
Inna sprawa jest taka, że stratę przynosi klubowicz korzystający z programu nawet tylko jeden raz.
Jeśli ktoś skorzysta z programu np. holowanie do domu i odległość wynosi np. 500-600 km to nawet jak zapłaci 350zł za program to i tak jest zarobiony.
Z tego co sie orientuje to km lawety kosztuje ok. 3,75, więc kalkulacja jest prosta.
Pozdrawiam
|
|
|
VIK
2010-06-11 18:35
|
Mnie tam nic nie wzrosło, wręcz jest coraz taniej, można sobie wybrać program i powiem więcej-OBY nie trzeba było z niego korzystać.
|
|
«wróć do listy